Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Τι θα δούμε σήμερα;

Martyrs (2008 - Γαλλία)




















Μια νεαρή κοπέλα, η Λούση, εισβάλει ένα πρωινό στο σπίτι μιας τετραμελής οικογένειας και τους δολοφονεί. Ο λόγος; Εκδίκηση για την αιχμαλωσία και τα βασανιστήρια που είχε υποστεί η Λούση ως παιδί σε μια αποθήκη. Μαζί με τη βοήθεια της φίλης της Άννας, η οποία είναι επίσης θύμα κακοποίησης, προσπαθεί να ξεδιαλύνει το μυστήριο γύρω από το βασανισμό της και να γλυτώσει από τα φαντάσματα που τη στοιχειώνουν.

IMDB Rating: 7/10


Κριτική (myfilms.gr):

Από τα καλύτερα horrors που κυκλοφορούν. Τελείωσε, τέρμα... στα τρόμου, οι Γάλλοι είναι άρρωστοι.

Είναι αμαρτία και ντροπή, θα μου πείτε, να βάζω 7.5 αστέρια σε αυτό το σαδιστικό παιχνίδι τρόμου. Συμφωνώ εν μέρει. Θα σας πω όμως ότι η πραγματικά άρρωστη ατμόσφαιρα, που επικρατεί στο δεύτερο μέρος του φιλμ, με έχει στοιχειώσει. Αυτά που συμβαίνουν στην ηρωίδα είναι εξωφρενικά και η αδικία, με τον θυμό, τον τρόμο, την αδυναμία αντίδρασης και το ψαλίδισμα κάθε ελπίδας, από τη μεριά του σκηνοθέτη, να πάει ο,τιδήποτε καλά, φτιάχνουν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Πέρα όμως από την αρρώστια, που μπορεί πχ. να είχαμε και στα Saw ή στα Hostel, εδώ παίζει και πολύ ψυχολογική πίεση και πολύ ρεαλισμός. Και έτσι το συναίσθημα δυσφορίας εντείνεται σε απίστευτο βαθμό. Δηλαδή άνετα σκέφτεσαι ότι οι περιπτώσεις βασανισμών που ακούμε στις ειδήσεις, μπορεί να είναι κάτι παρόμοιο. Ευτυχώς που σε κάποια στιγμή ξαναεμφανίζεται αυτή η σουρεαλιστική γιαγιά-κλόουν (μόνο σε γαλλική ταινία θα μπορούσε να εμφαιστεί τέτοια μορφή!) και υπάρχει χρόνος να πάρεις μια ανάσα, από το χτίσιμο συνεχούς πίεσης.

Μην αδικούμε όμως και το πρώτο μέρος της ταινίας που ουσιαστικά είναι σχεδόν πλήρως αποκομμένο από το δεύτερο και κεντρικό μέρος και εντελώς διαφορετικής φύσης. Έχει και αυτό τα πολύ θετικά του στοιχεία, όπως η δυνατή αρχή, η νηνεμία πριν την καταιγίδα, η σκηνή της ξαφνικής και βίαιας εισβολής, η πολύ καλή σκηνοθεσία και άλλα πολλά. Βλέπετε τι γίνεται με budget 4 μύρια ευρώ? Είναι φοβερό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σκάσει σε κάποια φάση αμερικάνικο remake αυτού του φιλμ τρόμου.
Πολύ κριτικοί το βάζουν στον ίδιο σάκο με το άλλο γαλλικό, το Insider, αλλά αυτή η εξίσωση είναι παραπλανητική πέρα για πέρα, μιας και to Inside ήταν καθαρό splatter b-movie, με όλη την χολυγουντιανή πλοκή.

Εδώ στο Martyrs, έχουμε να κάνουμε με ιδεολογικό υπόβαθρο και πολύ σοβαρή μεταχείρηση του θέματος από τον σκηνοθέτη Pascal Laugier και γι’ αυτό λοιπόν ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης, ανταμείφθηκε με την ανάθεση του remake του Hellraiser, το οποίο θα κάνει release περί τα τέλη του 2009!


You Don't Know Jack (2010)











Πρόκειται για την ζωή του γιατρού Jack Kevorkian που τον ονόμασαν και "Γιατρό του Θανάτου". Το 1999 ο γιατρός Jack Kevorkian κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού. Κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία Β' βαθμού και η ποινή είναι πάντοτε φυλάκιση από 10 χρόνια έως 25. Το 2005 είχε καταθέσει αίτηση για αποφυλάκιση και απορρίφθηκε. Τότε είχε διαγνωσθεί με υπατίτιδα C και οι γιατροί περίμεναν να πεθάνει μέσα σε ένα χρόνο. Τότε οι δικηγόροι του κατάθεσαν και άλλη αίτηση για αποφυλάκιση αλλά και αίτηση για pardon ή ακόμα και μείωση της ποινής προς την κυβερνήτη Jennifer Granholm και η αποφυλάκιση έγινε πραγματικότητα αφού είχε ζήσει 8 χρόνια και 2 1/2 μήνες στην φυλακή. Μία εκπληκτική ερμηνεία του Αλ Πατσίνο..

IMDB Rating: 7.9/10


Salt (2010)

Η υπόθεση της ταινίας μιλάει για μια γυναίκα, την Σόλτ η οποία είναι μία αφοσιωμένη και έμπειρη πράκτορας της ΣΙΑ. Σύντομα όμως θα βρεθεί σε θέση υπόπτου όταν ένας Ρώσος αποστάτης θα κατηγορήσει την ίδια ως κατάσκοπο της Ρωσίας. Η Σολτ στην προσπάθειά της να αποδείξει την αθωότητά της το μόνο που θα καταφέρει είναι να κινήσει περισσότερες υποψίες για τις προθέσεις της στους συνεργάτες της, στην αναζήτησή της με σκοπό την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας!

IMDB Rating: 6.6/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου